Castrul Roman de la Arutela

Castrul Roman Arutela
Castrul Roman Arutela
Castrul Roman Arutela
Castrul Roman Arutela
  • Aceasta localitate, in care Mircea cel Batran a ctitorit manastirea Cozia, este cunoscuta inca din vremea dacilor, care au descoperit efectele benefice ale apelor termale din zona, iar intre anii 137-138 e.n. romanii au construit aici un asezamant fortificat din lespezi de piatra, pe malul stang al Oltului. Incepand cu anul 2004, Castrul Roman Arutela face parte din patrimoniul cultural national al Romaniei, fiind inscris in lista monumentelor istorice. Castrul se afla in vecinatatea Complexului Balnear Cozia si a Manastirii Cozia, pe malul stang al Raului Olt.

Schituri si Manastiri

  • O legenda spune ca un cioban ii marturiseste la spovedanie unui calugar la Cozia, ca el s-a vindecat de „metehnele trupului” scaldandu-se intr-un lac din „Campul lui Caliman”. Puteri ceresti au fost acolo, din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile ranite s-au vindecat. Mircea cel Batran si Matei Basarab veneau des la manastire, dar veneau si pentru apele binefacatoare. Bolnita de la Cozia pare ca a fost primul spital din zona, unde oamenii bolnavi veneau sa se trateze. Izvoarele care tasneau din pamant si care pe deasupra si vindecau au starnit interesul.
  • Din punct de vedere al tratamentului balnear, schiturile si manastirile care inconjoara statiunea, contribuie si ele la profilaxie si recuperare pentru ca multi pacienti cauta in ruga si infranare linistea sufletului, iar vindecarea trupului incepe si cu vindecarea sufletului.

Drum de cura balneara

Drum de cura balneara
Drum de cura balneara
Drum de cura balneara
Drum de cura balneara
  • Statiunea Calimanesti Caciulata este strabatuta de un drum amenajat de cura balneara, recomandat pentru cure minerale anuale. Valoarea tamaduitoare a acestor izvoare este mai mare numai in cazul cand aceste ape sunt consumate la sursa. O apa minerala isi are propria sa personalitate fizica si chimica, propria sa individualitate. Elementele componente secundare pot modifica in sens sinergic sau antagonist actiunea elementului principal. In contact cu aerul, apele minerale sulfuroase isi pierd stabilitatea, ceea ce duce la modificarea aspectului lor: se tulbura datorita precipitatilor de sulf in urma oxidarii hidrogenului sulfurat si a celorlalti compusi sulfurosi.
  • Elementele componente ale unei ape minerale se afla unele fata de altele in raporturi fizico-chimice stabile intr-un anume echilibru ionic, stabilitate si echilibru asigurate de factorii terestri de obarsie. Cand apa este insa indepartata de acesti factori si nu este consumata la nivelul izvorului, stabilitatea mentionată este perturbata; ionii continuti de respectiva apa devin inactivi.
  • Nu numai transportul ci si operatiunea de imbuteliere si depozitare pot modifica echilibrul mentionat si, implicit, profitul terapeutic.
  • Deci, apa minerala consumata la izvor actioneaza mai eficient si totodată mai energic. Succesul curei hidrominerale practicat la sursa mai tine de o multitudine de alti factori tinand de frumusetea peisajului, de integrarea unui alt cadru sonic, intr-un alt cadru climatic si existential.

Parcul National Cozia /  Cascada Lotrisor

Parcul National Cozia
Parcul National Cozia
Cascada Lotrisor
Cascada Lotrisor
  • Parcul National Cozia, un areal montan de o mare diversitate geologica si geomorfologica, este o importanta destinatie turistica din Romania, atat pentru turistii de pe plan intern cat si pentru cei din strainatate. Parcul National Cozia cu o suprafata de 17.100 ha, se gaseste in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali, pe partea estica a judetului Valcea.

Localizarea statiunii Calimanesti Caciulata pe Harta

  • Localizarea statiunii Calimanesti Caciulata pe Harta – vedere generala din Google Maps

Share This