Izvoarele termale ale Europei

 

Sa te relaxezi intr-o piscina cu apa fierbinte dupa o zi lunga, este una din clipele minunate ale vietii si nu exista nimic asemanator senzatiilor traite printr-o baie intr-un bazin cu apa termala proprie. De la Laguna Albastra idilica a Islandei pana la cel mai chic spa din Elvetia, iata mai jos o scurta descriere a unora dintre cele mai bune izvoare termale din Europa.

 

1. Blue Lagoon – Laguna Albastra, Islanda

Amplasata in campul ravasit de lava, la 30 de minute de Reykjavík, aceasta piscina cu apa de un turcoaz viu ar putea fi confundata cu usurinta, ca facand parte din peisajul natural al Islandei, dar este de fapt un complex artificial, alimentat cu apa bogata in minerale, reciclata de o centrala geotermala din apropiere de Svartsengi. Tuburi de noroi alb geotermal, bogat in siliciu, sunt disponibile, pentru ca oaspetii sa-si poata aplica propriile masti de fata.

„Laguna Albastra, Islanda”

 

2. Therme Vals – Valsul Termal, Elvetia

Acest complex spa minimalist este atat de trendy, incat adeptii bailor termale, nu se gandesc decat la a strabate mai repde cei 200 de km de la Zürich, pana la Therme Vals, pentru a se scalda in bazinele sale de hidroterapie. Baile de noapte sunt oferite oaspetilor care se culca la Hotelul Therme Vals (7132 Hotel – viziteaza si: http://7132.com/en), invecinat bazinelor si remodelat de arhitectul elvetian Peter Zumthor.

„Therme Vals, Elvetia”

 

3. Thermae Bath Spa – Baia Termala, Marea Britanie

De proprietatile curative ale primului izvor termal din Marea Britanie s-a bucurat toata lumea, de la celti, la saxoni, de la descoperirea lor de catre legendarul print britanic Bladud in jurul anului 863 i.Hr si pana in ziua de astazi. Atingand si izvoarele care alimenteaza muzeul istoric al bailor romane, Thermae Bath Spa se mandreste cu camere cu aburi si cu patru bai termale, inclusiv o piscina in aer liber situata pe acoperis si care ofera o vedere romantica catre Bath Abbey.

„Thermae Bath Spa, Marea Britanie”

 

4. Baile Széchenyi, Budapesta, Ungaria

Cunoscut si ca orasul spa-urilor, multe dintre baile turcesti din secolul 16 si 17 din Budapesta sunt inca in uz. Cu 18 piscine diferite si inca zece saune si camere de aburi, complexul termal neo-baroc Széchenyi din parcul orasului Budapesta este una dintre atractiile de top ale capitalei maghiare.

„Baile Széchenyi, Budapesta, Ungaria”

 

5. Karlovy Vary (Carlsbad), Republica Ceha

Descoperit de imparatul roman Carol al IV-lea, care a si fondat acest oras balnear in Boemia vestica, in secolul al XIV-lea, apele minerale din Karlovy Vary sunt considerate a avea proprietati curative atat externe cat si interne. Multe hoteluri, cum ar fi faimosul Carlsbad Plaza, opereaza baile traditionale de scaldat, dar puteti sa consumati apa si din izvoarele aflate in cateva din complexele istorice coloniale din oras.

„Karlovy Vary (Carlsbad), Republica Ceha”

 

6. Terme di Saturnia, Toscana, Italia

O adevarata escapada idilica toscana, Terme di Saturnia este una dintre cele mai importante statiuni balneare termale din Italia. Alimentata la fiecare patru ore de un izvor vulcanic, piscina principala a Terme di Saturnia, este umpluta cu apa la o temperatura de 37.5 °C. De asemenea, statiunea ofera turistilor, tratamente speciale cu namol termal, alaturi de un meniu complet spa.

„Terme di Saturnia, Toscana”

 

7. Kaiser-Friedrich-Therme, Weisbarden, Germania

Sarbatorind in 2013, aniversarea a 100 de ani de existenta, complexul Art Nouveau, Kaiser-Friedrich-Therme a fost construit pe asezamantul unei saune romane vechi. Pe langa piscinele sale termale regenerabile, spa-ul ofera o baie de aburi rusa si o sauna finlandeza clasica.

„Kaiser-Friedrich-Therme, Weisbarden”

 

8. Aqua Dome, Tyrol, Austria

Descoperit în secolul al XVI-lea, izvorul geotermal din Längenfeld a fost uscat pana in anii 1960. Redat catre folosinta in 1997, acum deserveste ca si teren de joaca Alpin, veritabil, in orasul Tirol, avand trei piscine in aer liber, suspendate. Seara la Aqua Dome se pot face bai termale sub cerul liber.

„Aqua Dome, Tyrol”

 

9. Laugarvatn Fontana, Islanda

Situat la 77 km de Reykjavík, bazinele de imbaiat de la Laugarvatn Fontana (viziteaza si www.fontana.is) se deschid spre Lacul pitoresc geotermal, Laugarvatn, ale carui nisipuri sunt considerate ca si medicament pentru articulatiile artritice. Construite direct deasupra unui izvor geotermal de suprafata, camerele de aburi cu continut de sulf sunt deosebit de unice.

„Laugarvatn Fontana, Islanda”

 

10. Lacul Heviz, Heviz, Ungaria

Presart cu nuferi de apa si inconjurat de parcuri fantastice, Heviz se mandreste cu cel mai mare lac activ din punct de vedere biologic dar si din punct de vedere medical-natural. Complexul spa propriu (viziteaza si: www.spaheviz.hu/en) este recomandat pentru vizitele pe timpul iernii, oferind un caracter permanent, iar temperatura naturala a apei lacului care este de aproximativ 38 °C vara, permite bai placute in aerul liber.

„Lacul Heviz, Heviz, Ungaria”

 

Share This